vineri, 6 martie 2009

Ca tot s-a deschis subiectul - centura salveaza vieti!

Hai hui fiind pe bloagele prietenilor, am vazut ca Ana (apropos, frumoasa analogia) a spus ce a vazut la Dan, care a vazut pe un alt site o stire legata de un accident... Da, trebuie sa scriu si eu despre asta si sa afle cat mai multa lume: CENTURA SALVEAZA VIETI! Si trebuie purtata in orice moment! Si de cei din spate la fel, pentru ca, vorba unui comentator de la Dan, partea din spate a masinii merge la fel de repede ca partea din fata! Si nici macar nu sunt airbaguri aici! Asa ca mare atentie! Stiu si de la nea Mishu, care a avut un accident si a fost singurul care nu s-a ales cu maini sau picioare rupte pentru ca purta centura, desi era pe locurile din spate... Daca putem in strainatate sa o facem, "pentru ca e amenda mare", de ce sa nu o facem si in tara "pentru ca sa fim sanatosi"? E de ajuns o data sa fie nevoie de ea, chiar daca ai mers de mii de ori fara sa ti se intample nimic...

Si inca un exemplu graitor... In spital am avut coleg de camera un tip, putin mai tinerel (he, he!), care a supravietuit unui accident de masina. A stat o saptamana la terapie intensiva si nu se stia daca mai scapa... A avut splina scoasa si era suspect de fractura de coloana... Dar a scapat... A facut praf un Opel Astra GTC la peste 100 la ora, intrand intr-o Dacie care nu a cedat trecerea (evident, persoana din cealalta masina nu a supravietuit). Tot povestind el, cum a zburat prin masina, cum s-a lovit de volan, de bord si schimbatorul de viteze de a ajuns in partea dreapta sub torpedo, mi-am dat seama ca nu a purtat centura... El zicea "ce bine ca masina avea 10 airbaguri si m-am lovit de ele"... Si atunci i-am zis "daca purtai centura nu ai fi avut decat niste vanatai"! S-a oprit putin si a inceput sa cugete... Si si-a dat seama ca habitaclu nu a patit nimic, doar exteriorul era distrus, pentru ca asa sunt facute masinile moderne, se distruge partea exterioara ca sa absoarba socurile si partea unde sunt pasagerii trebuie sa ramana cat mai intacta... Si i-au spus si prietenii si doctorii la fel: daca ai fi avut centura nu mai trebuia sa induri chinuri si sa treci pe la terapie intensiva si sa ai operatii... Ganditi-va la asta inainte de a porni la drum ignorand centura! Ganditi-va la voi, ganditi-va la cei dragi care ar suferi pe langa voi!

Poate daca o spunem cat mai multi, cat mai des, o sa fie mai bine... Chiar daca doar o singura persoana va pune aceste lucruri in practica si tot e un succes enorm!

Multumesc!



Si, totusi, sa incheiem mai vesel, furand de la Dany o chestie super haioasa... Cu sonor, evident...

4 comentarii:

Anonim spunea...

Eu am airbaguri in spate :p

Tibi spunea...

Poate doar daca sta Andreea... Ca banuiesc ca n-ai in tetiera airbaguri... Nu?
:D

Unknown spunea...

Mha acum depinde si de viteza, ca daca te lovesti de ceva pe la 160... nici mama airbgurilor nu te mai salveaza.
Am patit-o si eu de vre-o 2 ori cand a trebuit sa franez violent... si daca nu aveam centura ma lipeam de volan.

Tibi spunea...

Ei, da, tre' totusi sa nu zbori... Si daca pici cu avionul poti sa ai vreo 3 centuri, ca tot pufuletzi te faci... Asa sfatul Lion: stati in casa!!!